Днес е Възкресение Христово - Великден. Православието отбелязва един от двата най-големи християнски

...
Днес е Възкресение Христово - Великден. Православието отбелязва един от двата най-големи християнски
Коментари Харесай

Великден е! Честито Възкресение Христово!

Днес е Възкресение Христово - Великден. Православието отбелязва един от двата най-големи християнски празника. В навечерието на Великия ден камбаните в християнските храмове известяват Христовото Възкресение, а вярващите влизат в църквите, копнеещи за общение и единство с Бога.

Възкресение Христово, Великден, е най-големият празник за православните християни, именуван Празник на всички празници. Възкресението на Иисус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия жанр. В християнската вяра на Възкресение Христово (Великден) се празнува възкръсването на Иисус Христос на третия ден, откакто е разпънат на кръст и заровен. Празната гробница е забелязана от дамите мироносици, посетили гроба. Иисус Христос се явява на Мария Магдалена и на апостолите.

При оповестяването на Възкресението, свещеникът изнася запалена свещ, от която всички присъстващи палят своите свещи, които носят по домовете си. Последованието, обвързвано със запалването на свещите, е заимствано от сходно, което се прави в Йерусалим, в храма " Св. Възкресение ", при слизането на Благодатния огън.

Подготовката за празника стартира 10 седмици преди Възкресение, в които църквата приготвя вярващия християнин за тържеството на духа над плътта - успеха на Иисус Христос над гибелта.

Седмицата от Цветница до Великден има изключително значение в православния празничен цикъл и се назовава " буйна седмица ", означаваща страдалчество. Нарича се още и " велика седмица ". Това са последните дни от земния живот на Иисус. Седмицата след великия ден се споделя Светла седмица, тъй като Възкресението на Христос донася прояснение за всички.

Честито Възкресение Христово!
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР